Kalibrering med Spears & Munsil High Definition Benchmark, 2nd Edition

Spears & Munsil High Definition Benchmark, 2nd Edition

Spears & Munsil disken med fargefilterene.
Bonus er en dvdutgave for de som ikke har gått over til blu-ray enda.

Kalibreringsdisken, Spears & Munsil High Definition Benchmark, 2nd Edition, er sett gjennom noen ganger nå. Førsteinntrykket av innholdet og hvordan alt er lagt til rette, er bra og gjort på en gjennomført måte.
En får omtrent alt av testbilder en kan tenke seg. En veldig stor pluss for gode forklaringer/bruksanvisninger på hvert eneste testbilde.
Ved å trykke inn pil opp på fjernkontrollen, får en en god innføring i hvordan testbildet skal brukes. Særlig nyttig for oss amatører 🙂 .
Her er også en innholdsrik audiodel, men den har jeg ikke testet enda. Kommer sikkert til å se på den senere.

Spears & Munsil testbildet fargerom

Alle Spears & Munsil testbildene har gode forklaringer som en finner ved å klikke pil opp på fjernkontrollen.

Menyen i disken er enkel å navigere seg gjennom, og funker bedre enn Digital Video Essentials: HD Basics.
DVE disken har et noe rotete menysystem synes jeg.
På Spears & Munsil kan en bla bare trykke pil venstre eller høyre for å skifte mellom testbildene uten å måtte gå innom menyen på disken. Noe som er veldig greit når en kjører i 3D.
Siden menybildet ikke kjører 3D, vil projektoren måtte bytte mellom 2D og 3D mode.
Dette tar jo litt tid, så greit å slippe dette.
Alle testbildene på disken kan kjøres i 3D om en går inn i setup på diskmenyen og huker av for dette..

Har ikke brukt disken til å ta kalibrering med noe måleutstyr enda.
Men har sjekket kontrast, brightness og farger via fargefilter som fulgte med disken.

Test bildet for kontrast.

Spears & Munsil testbildet kontrast

Her ser en Spears & Munsil sitt testbildet for kontrast.
Bildet er tatt med et håndholt spilirefleks, så virker sikkert litt uskarpt.
Men ellers kan en se at Sonyen viser nesten alle boksene opp til 252.

Testbildet for å sette kontrast inneholder nummererte bokser fra 231 til 253 med nyanser av hvit, der 254 er lysest og brukt som bakgrunn.
Målet er å justere ned kontrasten slik at en ser alle nyansene av hvit uten at de smelter sammen med bakgrunnen. Når en ser alle boksene kan en si seg fornøyd med innjusteringen i første omgang.
Men her er det mange fremvisere og utstyr som ikke vil kunne vise de øverste 5 eller kanskje 10 boksene uansett hvor mye en skrur ned kontrasten. Da må en bare prøve å
sikte seg inn på boks nr 234 som er hvit referanse på testbildet. og få den synlig mot bakgrunnen.

En ting til som er greit å sjekke på dette testbildet er en lysstripe midt på testbildet.
Denne stripen skal være ganske tynn og lyse intenst midt i bildet, og så skal lyset gradevis avta utover mot sidene. Har du for høy kontrast vil denne lysstripa bli ganske brei og ikke så definert. En kan også se etter om det oppstår vertikale streker utover fra midten av bildet isteden for at en får en jevn senking av lyset. Da må en kanskje prøve seg fram med kontrastkontrollen for å se om det finnes et stille der dette problemet forsvinner.
På min Vpl-500es måtte jeg inn i menyen for å skru av Advanced Iris og Contrast Enhancer for  å få vekk striper i dette testbildet. Da ble det også mulig å se alle boksene helt opp til 250 uten problem.

Dette var noe jeg ikke klarte å fange opp med testbildene i Digital Video Essentials.
Om det har noe å si på den totale bildeopplevelsen, har jeg ikke helt funnet ut av enda.
Har bare testet litt med å skru av og på Advanced Iris og Contrast Enhancer i løpet av noen filmer for å se om det er forbedring uten. Og det kan være at jeg foretrekker disse funksjonene slått av. En må jo selvfølgelig inn å justere brightness etter hvilken innstilling en bruker.

Testbildet for brightness

Testbildet for å sette brightness

For å sette brightness rett skal en justere ned til de to sorte søylene til venstre ikke viser mot bakgrunnen. Her har jeg faktisk justert inn rett styrke etter mine øyne, men kameraet fanget opp det to mørkeste søylene likevel.
Her viser også et sjakkmønster i bakgrunnen som bli brukt til å justere. DLP projektorer.

Det finnes en del testbilder for innstilling av brightness med litt forskjellige mønstere.
Og på noen kan lysnivået i bla bakgrunnen og andre bokser være forstyrrende og innvirker på hvor godt en får justert. Jeg foretrekker de som har mest fokus på sortnivå og ikke viser en haug med andre testbilder. Både DVE og Spears & Munsil har gode testbilder for dette. I Spears & Munsil High Definition Benchmark brukes et testbilde med to søyler som er 2% og 4% over sort, og to søyler som er 2% og 4% under absolutt sort.
I tillegg er det 4 rammer rundt kanten av testbildet som øker i lysstyrke fra innerst til ytterst. Disse er der for å gi det totale bildet litt mer lysenergi, noe som ofte er naturlig i nattbilder. Da er det bare å justere brightness slik at de to boksene over sort viser, mens de under sort forsvinner i bakgrunnen. Som regel kan det være nødvendig å justere inn kontrast og brightness flere ganger siden de har innvirkning på hverandre.
Testbildet for brightness er iallefall enkelt og greit å bruke på denne disken. Testet opp imot DVE for å se om det var noe variasjoner på innstillingene av brightness.
Brightness var helt like i styrke, men kanskje litt lettere å treffe helt på prikken med Spears & Munsil disken.

Color and tint (Farge og fargetone)

Testbildet for farge og fargetone.

I dette bildet skal en kunne se bare en svart boks på venstre siden.
Og en helt blå boks på høyre siden ved å se gjennom fargefilterene.

Fargefilteret på vei opp

Se gjennom det medfølgene filteret for å justere farge og fargeton.

Fargefilteret på plass.

Her ser en hvordan bildet ser ut gjennom 3X filter på min projektor.
Nå er nok ikke fargene helt rett fra kameraet sin side.
Men en ser her at jeg ikke får svart boks på venstre side.
Dermed er ikke det å bruke filterene en god nok metode for å få fargene rett.

Her er det en skal benytte seg av de medfølgende fargefilterene sammen med testbildene.
Ene siden er 1X og andre er 2X og så kan en brette filteret i sammen slik at en får 3X ved å legge filterene opp på hverandre. Ideen er da at en skal først se gjennom 1X filteret på venstre side av testbildet. Der er det en rød, grønn og gul boks som skal bli svart og smelte sammen med bakgrunnen. Når dette skjer, har en funnet det rette filteret.
Men der projektoren har CMS, (Color Management system) er det ikke sikkert disse filterene kan brukes. For min del har jo Sonyen CMS, og jeg har mulighet til å bruke fargekalibrator. Så jeg har ikke brukt dette testbildet for å kalibrere min projektor.
(Kunne ikke få alt svart på venstre siden uansett hvor mange ganger jeg la dobbelt 😉 )
Men måten å gjør det på er enkelt forklart. Med det rette filteret skal boksene på høyre side smelte sammen til en stor blå firkant uten noen nyanser i de små boksene skinner gjennom.
Da er både farge og tonekontroll rett justert.
Men fargejustering er nesten en hel vitenskap med mange fallgruber.
Som den amatør jeg er når det gjelder kalibrering vil jeg ikke gå inn å gi noen absolutte råd om hva som er beste måten å kalibrere en projektor eller tv. Men en kommer iallefall langt på vei ved å bruke Spears & Munsil HD selv om en ikke har noe form for kalibreringsutstyr.

Konklusjon

Langt på vei likte jeg denne disken bedre enn DVE. Mye pga enklere meny og lettere å finne de testbildene en vil ha. Her er en hel bråte testbilder som kan vise deg hvor god bildefremviseren din er på alle mulige måter. Og som sagt kan alle testbildene vises i 3D.
Iallefall om en kjører tvungen 3D fra spilleren :). Men på mitt oppsett funket det uten dette.
Hadde tenkt å kjøre gjennom noen kalibreringsrunder med X-Rite EyeOne Display 3 Colorimeter med ChromaPure i 3D mode. Der vil jeg kjøre kalibrering gjennom brillene, eller iallefall ta en referansemåling med briller foran proben.
Så får vi se om 3D blir bedre enn det er nå. Er fortsatt litt i tvil om 3D er no for meg i det hele tatt. Er plaget med at det blir for lite lys og at jeg ser det som kalles crosstalk (dobbeltskygge i bildet). Når 2D er så veldig mye bedre enn noe annet jeg har sett på stort lerret, gidder jeg ikke bruke altfor mye energi på å få 3D til å funke for meg.

Uansett så angret jeg ikke på dette kjøpet.
Om det er nødvendig å ha denne disken om en har DVE er jo nesten en smaksak.
Men her er en hel del flere testbilder, og den er også enklere å bruke med god innføring i hvordan hvert bilde fungerer.

Legg inn en kommentar